Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php on line 3

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php:3) in /home/thereceptor.nl/public_html/templates/item.php on line 21

Uit de archieven

Share on facebook Share on twitter
a A
Uit de archieven Bron: Nationaal Archief / Spaarnestad
Friday July 06 2012

Papierversnipperaars zijn de nachtmerrie van iedere historicus. Ook in Soesterberg draaiden ze op volle toeren om veertig jaar Amerikaanse aanwezigheid op de NAVO-basis aan het oog te onttrekken. Eén velletje bleek echter ontkomen aan de ‘shredder frenzy’ van 1994: Memo nr. 512. Een opmerkelijke archeologische vondst, die veel verduidelijkt over het zielenleven van de jachtvlieger.

 

MEMO NR 1512 DIENST GEESTELIJKE VERZORGING 32ND TACTICAL FIGHTER SQUADRON ‘WOLFHOUNDS’ CAMP NEW AMSTERDAM SOESTERBERG AIRBASE SOESTERBERG NETHERLANDS 

 

Gespreksleider: counselor dr. B. Crowley

Cliënt: luitenant W.Underwood, vlieger

Afdeling: Dienst Geestelijke Verzorging, sector humanisme

Plaats: Soesterberg Air Base / Camp New Amsterdam

Status: vertrouwelijk

Datum: 28 februari 1985, 16.30-17.30 

___

 

Heden verscheen voor mij luitenant-vlieger W. Underwood, personeelsnummer 0343357188, in dienst sinds 1981, sinds 1983 gestationeerd op vliegbasis Soesterberg, lid van het 32nd Tactical Fighter Squadron, ook bekend als The Wolfhounds. 

De heer Underwood verzocht om een onderhoud van een uur om te spreken over een persoonlijk probleem. 

Sinds enige tijd heeft Underwood een relatie met een meisje uit Soesterberg, dat hij ontmoette tijdens een wandeling door het dorp. Deze verhouding houdt hij geheim voor het thuisfront, waar zijn vrouw Daisy wacht op zijn ontslag uit de luchtmacht.

Underwood, luitenant-vlieger met een uitstekende staat van dienst, laat bij opening van het gesprek weten dat hij zich niet bezwaard voelt door de buitenechtelijke relatie. Wel wil hij advies inwinnen. 

Nadat hij zich verzekerd heeft van de beschermde status van het gesprek barst Underwood los in een stream of consciousness-achtige woordenwaterval, waarin Freud, de spitse neus van een F104 Starfighter en de zacht rood opgloeiende verlichting van het boordinstrumentarium om voorrang strijden. 

Underwood heeft diverse onder-de-radar-vluchten achter de rug en lijkt een man die kalm en weloverwogen beslissingen neemt. Toch laat hij weten sinds enkele maanden gebukt te gaan onder een gevoelsleven dat zich in een permanente staat van opwinding bevindt. Erotische fantasieën rond de staartvleugel en de glanzende aluminiumkleurige wing tips van zijn F-104 straaljager laten hem niet los; onrust en gebrek aan focus zijn het gevolg, angst voor zijn vliegenierscarrière speelt op. 

De omgang met het aardige meisje uit Soesterberg – naar Underwoods zeggen een authentieke Hollandse blondine ‘met een mond als een hooischuur’ en in het bezit van een  weelderig lichaam dat ‘met gemak’ onderdak zou kunnen bieden aan ‘Marilyn Monroe, Mariska Veres en Jerney Kaagman in één’ aldus Underwood – maakt hem niet rustiger, eerder nog opgewondener.

‘Counselor Crowley, kunt u mij verklaren hoe het komt dat ik sinds mijn verblijf in Camp New Amsterdam zo horny ben als een bonobo in een gecapittoneerde monnikencel?’ ‘Counselor Crowley, ben ik het slachtoffer van een oncontroleerbare gekte?’ zijn de angstige vragen die Underwood gedurende het gesprek zal herhalen. 

Ik klop Underwood geruststellend op de rug van zijn hand. Ik wijs hem erop dat wat hij oncontroleerbare gekte noemt in de medische wereld bekent staat als vliegerpriapisme.

Underwood proeft het woord even op de tong. Laat dan een zucht van verlichting ontsnappen. Hij vraagt – opmerkelijk – niet naar de betekenis van de term. Dan weer de angstige vragen. ‘Counselor Crowley, zal ik ooit  genezen? ‘Counselor Crowley, hoe kan ik mijn geliefde Daisy ooit nog onder ogen komen als mijn male member 24 uur per dag stand-by staat?’ 

Ik laat Underwater uitrazen; dan vertel ik hem dat vliegerpriapisme een niet ongebruikelijk verschijnsel is. Wie lang weg is van huis, dagelijks door de geluidsbarrière knalt en heftige schokken en vibraties moet doorstaan in de cockpit ziet onvervulde verlangens tastbare vormen aannemen. 

Underwood knikt. Ik vertel hem dat er zeer oude methoden en technieken bestaan om de staat van opgewondenheid te leren beheersen. Dat een man als Odysseus, die vele jaren weg was van huis, deze technieken onder de knie heeft gekregen en als held de geschiedenis is ingegaan. Dat hij zich zelfs aan een mast liet vastbinden om de lokzang van de sirenen te weerstaan en met houtsplinters in zijn rug terugkwam bij zijn geliefde Penelope.

‘Goh’, reageert Underwood, “vlie… vlie… vliegerpriapisme.” Nooit gedacht dat er zo’n dure term bestaat voor wat de jongens in het hush house een strakke boner noemen.’

Ik maak luitenant-vlieger Underwood wegwijs in ayurvedische ontspanningsoefeningen (“Lach de G-krachten weg via je navel”) en geef hem een beeldje van de Romeinse god Priapus mee. ‘Zo belachelijk wil je er toch niet uitzien als je door de geluidsbarrière gaat?’ zeg ik.

Luitenant-vlieger Underwood neemt afscheid en laat weten dat hij nog nooit zo’n eerlijk gesprek heeft gevoerd. 

‘Daar zijn wij humanisten voor’, zeg ik bemoedigend.  

 

NASCHRIFT

Alle namen in dit rapport zijn om privacyredenen gefingeerd. 

Close page