Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php on line 3

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php:3) in /home/thereceptor.nl/public_html/templates/item.php on line 21

Elementen om te overleven

Share on facebook Share on twitter
a A
Elementen om te overlevenFoto: Dwight Eschcliman
— Jonah FreudThursday August 15 2013

Hoeveel vierkante meter heeft een mens nodig om zelfvoorzienend te kunnen zijn zodat in tijden van oorlog en crisis de buitenwereld volledig afgesloten kan worden en overleven binnen je eigen afgebakende grensgebied een must is? Zijn we nog wel in staat om onszelf van ons natje en droogje te voorzien als de gang naar de supermarkt afgesneden is en de pinpas alleen nog maar dienst kan doen als ijskrabber.


Water

De eerste levensbehoefte is vanzelfsprekend water. We beginnen met het graven van een vijver. Belangrijk is om te weten of de bodem van je grond het water vast gaat houden of dat je er plastic zeilen in moet leggen om te voorkomen dat het opgevangen regenwater meteen weer verdwijnt. Nu is het afwachten tot er een laag regenwater is gevallen zodat er levende have in uitgezet kan worden. Ga gewapend met een grote emmer en een schepnet op pad en vang in nabij gelegen water visjes, kikkers, waterplantjes en wat kroos. Schep de emmer leeg in de vijver en geef alles een paar weken de tijd om te groeien. Het kroos en de waterplanten zorgen ervoor dat het water schoon blijft, de visjes en de kikkers, die zich hopelijk snel vermenigvuldigen, zijn later voor consumptie geschikt. Het zou het mooi zijn als bij de vangst een aantal Amerikaanse rivierkreeftjes in de emmer terecht zijn gekomen. Een lekkernij die anno 2013 een ware plaag vormt in de Nederlandse rivieren. Maar het meest welkom zijn brasem, snoekbaars of karper die zich in je vijver gaan vermenigvuldigen en daardoor voor een welkome maaltijd zorgen.


Zet ondertussen verspreid over je grond ook een paar kuipen neer waar regenwater in opgevangen kan worden om de tuin zo nodig van water te voorzien. Overigens is al het water dat uit de lucht wordt opgevangen nadat het gekookt is geschikt om te drinken.

 

Aarde

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een persoon 35m2 nodig heeft om in zijn eigen groenvoorziening te voorzien. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat een mens 400 gram groenten per dag zou moeten nuttigen, wat in tijden van crisis natuurlijk vaak minder wordt. Begin met eens goed om je heen te kijken; er groeit zomaar van alles in het wild wat eetbaar, voedzaam en lekker is. De jonge blaadjes van de paardenbloem zijn als salade of in een stamppot een ware delicatesse. Wie mazzel heeft ziet in een weiland een reuzenbovist staan die niet onder doet voor biefstuk. Brandnetels om soep van te maken of veldzuring, wat als bijkomend voordeel heeft dat het sap gebruikt kan worden als stremsel van melk waardoor kaas weer binnen handbereik ligt. Pluk ondertussen alle bramen, rozenbottels en vlierbessen die je onderweg tegenkomt en de basis is gelegd.


Leg een moestuin aan, bedenk daarbij dat de ene groentesoort een hogere opbrengst per vierkante meter heeft dan de andere. Zo lijkt een vierkante meter spinazie heel wat, spinazie bevat echter zoveel water dat het enorm slinkt als het verwarmd wordt, zodat je per persoon minstens een pond nodig hebt. In tijden van schaarste levert het te weinig energie op om te overleven.


Een vierkante meter pompoen daarentegen, levert zoveel meer energieke voedingswaarden op dat een mens daar verhoudingsgewijs veel langer op kan overleven. Pompoenen kunnen immens groot worden en de zaden uit de pompoen kunnen gedroogd worden en vervolgens hergebruikt worden om nieuwe pompoenen te laten groeien.


Een van de terugkerende problemen bij het verbouwen van groenten en fruit is dat over het algemeen het oogsten in één keer kilo’s oplevert die verwerkt moeten worden. Het ene product leent zich daar beter voor dan het andere. Zo zijn kolen bij uitstek geschikt om te laten fermenteren, waardoor je het voor de hand liggende zuurkool ruimschoots voor handen hebt. Minder bekend is dat ook rode kool, spitskool en zelfs spruitjes zich daar prima voor lenen.


Het maken van zuurkool is een simpele klus:

Verwijder de buitenste bladeren van de kool, die heb je later nodig. Verwijder het hart van de (witte) kool en rasp of snijd het in fijne reepjes. Meng hier grof zout doorheen; reken voor iedere kilo kool ongeveer 30 gram zout. Doe het mengsel in een grote pot. Stamp met een houten stok in de pot zodat de kool gekneusd wordt en het vocht eruit komt. Dek de gestampte kool af met de buitenste bladeren van de kool. Leg daar een zwaar voorwerp bovenop, een steen bijvoorbeeld, zodat de kool samengeperst wordt. Leg een doek over de pot en zet deze weg op een koele donkere plek. Als het goed is, is de kool na een paar dagen bedekt met vocht. Mocht dit niet het geval zijn, kook dan wat water met zout en giet dit, nadat het is afgekoeld, in de pot zodat de kool wel helemaal onder staat. Verwijder zo nodig af en toe het schuim dat bovenop komt drijven. Na 3 tot 4 weken is de zuurkool klaar voor gebruik. Sluit de pot dan af met een deksel. De zuurkool kan zo heel lang bewaard worden, als er bovenop maar een laag vocht blijft staan. Spoel voor gebruik wel af met koud water, anders overheerst het zout. Als het voorhanden is kan samen met het zout laurierblad, jeneverbessen of andere specerijen door de kool gemengd worden. 


Een andere handige, minder voor de hand liggende, groente om te verbouwen is aardpeer, ook wel bekend als topinamboer. Aardpeer heeft een paar grote voordelen; behalve dat ze lekker is, groeit ze goed in bijna elke bodemsoort en hoef je er niet naar om te kijken. Dat is aan de andere kant weer het gevaar, want de plant is een woekeraar. Daardoor loop je de kans dat, doordat de aardpeer alle ruimte opslokt, andere planten verdwijnen. 


Een groot voordeel van de aardpeer is dat ze gewoon in de grond kan blijven zitten tot ze opgegraven wordt voor consumptie. In de tussentijd groeit ze gewoon door en is zelfs het kleinste stukje van de knol in staat een nieuwe plant te vormen. 

 

Lucht

Het moment dat we iedereen die in het bezit is van jachtgeweer in onze armen gaan sluiten zal een bijzondere gebeurtenis zijn. Een eend uit het water, een haas van het land of een duif uit de lucht, als we ze niet op een of andere manier kunnen raken zijn we gedoemd om verder te leven als herbivoren. Op zich misschien niet veel mee mis maar als we niet genoeg eiwitten, vetten en calcium binnen krijgen gaat de gezondheid hard achteruit. Vooral in tijden van schaarste is het van groot belang de we de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. We zullen de angst voor de jacht moeten overwinnen en ons de kennis van onze voorouders opnieuw eigen moeten maken. We moeten gaan jagen in de vrije natuur en onszelf aanleren een vogel uit de lucht te schieten of een wegrennende haas te raken. Het dode beest zal dan schoongemaakt moeten worden om het te kunnen opeten. Vrees niet, zodra het beest ‘zijn jas uitheeft’ is het in een handomdraai veranderd in vlees. Pluk vogels als ze nog warm zijn of dompel ze onder in een bak warm water waardoor het verwijderen van de veren een stuk eenvoudiger zal zijn. Klein wild hang je het beste aan de achterpoten op met de kop naar beneden. Zorg dat al het bloed eruit kan lopen en snijd met een scherp mes het vel rondom door. Met een beetje handigheid stroop je dat dan in een keer naar onderen af. 


Het houden van dieren in de buitenlucht is natuurlijk sterk afhankelijk van de vierkante meters die er voorhanden zijn. Kippen zijn het simpelst. Drie kippen en een haan zijn al goed voor gemiddeld 18 verse eieren per week en hebben aan 3m2 eigenlijk genoeg ruimte. Bedenk dat een kip wel ongeveer alles eet wat ze op haar weg tegenkomt en dat haar uitwerpselen echt overal terecht komen en veelvuldig zijn. Baken hun gebied dus af en zorg dat er een hok is met een stok waar ze de nacht op door kunnen brengen. 


Zodra het beest groter wordt is er meer ruimte nodig, het houden van schapen en koeien levert behalve melk en dus boter en kaas op een goed moment ook vlees op. Alleen moeten ze de ruimte hebben om te kunnen grazen en zolang dat niet voorhanden is kunnen we er niet aan beginnen.

 

Vuur

Zolang er gas uit de leiding komt is er weinig aan de hand. Als de gaskraan dichtgedraaid wordt, zullen we vuur moeten gaan maken met wat er om ons heen te vinden is.


Het meest voor de hand liggende materiaal om dat vuur te maken is natuurlijk hout. Een voorraad brandhout aanleggen kan altijd van pas komen, temeer daar het hout het beste een jaar kan drogen voordat het gebruikt wordt. Open vuur verbruikt veel meer hout dan een goed afgesloten kachel en een goed afgesloten kachel waarin en waarop je eten kan verwarmen is onontbeerlijk bij ontberingen. Een houtoven die goed afgesloten kan worden heeft zowel de functie van kachel als van oven, die in warme periodes maar een of twee keer in de week opgestookt hoeft te worden. Eenmaal opgestookt kan de oven met de deur dicht wel 24 uur warm blijven, waardoor er allerlei gerechten in bereid kunnen worden of zover gaar gemaakt dat ze later nog slechts boven een vuurtje even opgewarmd hoeven te worden. Nog één advies voor brandstof, veen uitsteken om als turf te gebruiken is wel erg vooroorlogs, maar er is nog volop veen in het land. Uitsteken en drogen in de zon, of in de winter in de houtoven die nog wel warm is maar waar geen vuur meer in brandt, geeft een prima brandstof die altijd en overal van pas kan komen.

Close page