Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php on line 3

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php:3) in /home/thereceptor.nl/public_html/templates/item.php on line 21

Verboden gebied

Share on facebook Share on twitter
a A
Verboden gebied
— Joeri BoomSaturday September 10 2011

Terwijl het grootste gedeelte van de voormalige vliegbasis opengesteld natuurgebied wordt, is Camp New Amsterdam nog altijd verboden terrein. The Receptor probeerde door te dringen in de wereld van cyber operations.


Jarenlang, tijdens de Koude Oorlog, was Camp New Amsterdam off limits voor zowat alle Nederlanders. Amerikaans luchtmachtpersoneel had er zijn basis en alles wat Amerikaans en militair was rond Soesterberg, was geheim. Het Amerikaanse deel van de vliegbasis werd gestaag uitgebreid en steeds strenger beveiligd. In Camp New Amsterdam stonden onder meer de shelters voor de Amerikaanse F15- straaljagers. In de Zulu-hangar, nog steeds te zien op google maps, stonden permanent twee F15's klaar voor een scramble: zo snel mogelijk het luchtruim kiezen om vijandelijke (Russische of Oost-Duitse) toestellen te onderscheppen.
De Amerikanen hadden hun eigen militaire politie en die gedroeg zich niet bepaald als timide gast op Nederlandse bodem. Op de website www.vliegbasis-soesterberg.nl wordt beschreven hoe een Nederlandse officier eens rondreed in 'verboden gebied' en door MP's werd onderschept. Ze dwongen hem 'spread eagle' op de grond te gaan liggen met een doorgeladen pistool in zijn nek. Hij was even vergeten toestemming te vragen aan de Amerikaanse commandant van de destijds op Soesterberg gestationeerde 32nd Tactical Fighter Squadron en kreeg daarom maar meteen de behandeling van een KGB-agent.

De Amerikanen zijn inmiddels allang vertrokken, maar Camp New Amsterdam is er nog steeds. De naam is behouden als eerbetoon aan het Amerikaanse tijdperk op de heuvelrug. Hoe staat het er nu voor? Wat gebeurt er achter de muren van prikkeldraad? Terwijl het grootste gedeelte van de voormalige vliegbasis is teruggegeven aan de bevolking, is Camp New Amsterdam nog altijd verboden gebied. Zonder afspraak en de juiste papieren kom je er niet in.
Via internet is te achterhalen dat op de basis een transportdivisie van Defensie is gehuisvest (Bedrijfsgroep Transport, Gebouw A-101, ingang Dolderseweg 34). Ook de Koninklijke Marechaussee heeft er een brigade ondergebracht. Maar op Camp New Amsterdam huist ook een geheimzinniger dienst, IVENT genaamd. De afkorting blijkt te staan voor Informatievoorziening en Technologie. Dat riekt naar cyber operations, de geheimzinnige nieuwe tak van oorlogvoering die minister van Defensie Hans Hillen (CDA) afgelopen jaar, ondanks de bezuinigingen van zo'n één miljard euro (ongeveeréén-achtste van het budget), toevoegde aan de stam van de nationale verdediging.
'Er is nog geen dienst opgericht die zich louter met cyber operations gaat bezighouden', meldt het ministerie van Defensie aan The Receptor. Maar dat die dienst zal moeten samenwerken met IVENT, is waarschijnlijk, laat men doorschemeren. Op defensie.nl wordt IVENT omschreven als 'actief op kantoor, maar ook in het veld, waar informatie een wapen is'. Bij haar bedrijfsdoelstellingen heeft de dienst onder meer staan: een 'klantgerichte commandovoering'. Het tekstje op de website roept beelden op van gecamoufleerde laptops en nerds in uniform, dag en nacht paraat achter hun gepantserde beeldschermpjes.

Dodelijke precisie
IVENT heette tot voor kort de Defensie Telematica Organisatie (DTO). Sinds de naamsverandering is ze flink uitgedijd. Navraag bij Defensie leert dat bij IVENT maar liefst drieduizend mensen werken, zowel computerspecialisten als uitvoerende techneuten. Op Camp New Amsterdam huist slechts een deel van hen, maar niet het minste deel. Het betreft hoofdzakelijk de Joint CIS Groep, huisleverancier van de operationele communicatie- en informatiesystemen van de krijgsmacht. 'Operationeel' wil in dit geval zeggen: noodzakelijk om een operatie te laten slagen, en dat betekent: opereren op het slagveld, of dat nu virtueel of tastbaar echt is. Andere afdelingen van IVENT zorgen ervoor dat een Defensie-medewerker op zijn computer programma's kan opstarten, of dat hij een nieuw uniform kan bestellen via het intranet van Defensie. Maar niet Joint CIS Groep ' die levert, blijkens de website, 'kennisintensieve ondersteuning  ter land, ter zee en in de lucht', alsmede 'ondersteuning in inzetgebied' bij internationale operaties. Volgens een Defensie-woordvoerder moeten we daarbij denken aan het mogelijk maken van communicatie te velde tussen een groot aantal militairen of een grote groep voertuigen. Maar dat niet alleen. Ook het in beeld brengen van waar de tegenstander zich bevindt, op makkelijk af te lezen beeldschermen, aan de hand waarvan het gevecht met dodelijke precisie gevoerd kan worden, is een taak van de Joint CIS Groep.
Maar houdt de dienst zich ook daadwerkelijk bezig met cyber operations, waarbij de computer(technologie) niet slechts ondersteuning biedt, maar het wapen zelf is?
'Jazeker', meldt een woordvoerder. Defensie heeft een computer emergency response team (DefCERT) dat zich bezighoudt met 'digitale verdediging'. En DefCERT is onderdeel van IVENT. Het team zorgt ervoor dat zowel eenheden als commandocentra, en de defensieorganisatie als geheel, gevrijwaard blijven van cyberaanvallen. 'Ze beheren onze firewall', zegt de woordvoerder, 'en een beetje meer dan dat'. Maar veel kan hij er niet over zeggen
The Receptor: Maar wat houdt nu eigenlijk die 'klantgerichte commandovoering' in?
Defensie: 'Dat IVENT garandeert dat ze een netwerkbeheerder levert die verder denkt dan kantoorkwaliteit en niet om vijf uur 's middags de stekker er uittrekt.' De dienst levert computertechnologie 'onder alle omstandigheden'.
The Receptor: Ook in de blubber tijdens apocalyptische regenbuien?
Defensie: 'Ook dan.'
The Receptor: En tijdens beschietingen en gevechten?
Defensie: 'Onder alle omstandigheden, ja.'

Dus toch: ergens op het kamp tijgeren afgetrainde wizkids. Da's vast geen gezicht. Geen wonder dat Camp New Amsterdam zijn geheimen nog steeds niet prijsgeeft.

Close page