Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php on line 3

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php:3) in /home/thereceptor.nl/public_html/templates/item.php on line 21

De pioniers

Share on facebook Share on twitter
a A
De pioniers
— Paul KempersSaturday September 10 2011

Er is een periode geweest dat wat op de 'vliegheide' bij Soesterberg gebeurde voor iedereen te volgen was. Het waren de beginjaren van de vliegerij, toen Louis Bleriot,  Charles Lindbergh en de gebroeders Wright ' die 'knotsgekke kerels in hun vliegende kratten' ' het luchtruim kozen. 


In Nederland waren het Anthony Fokker en in de humuslaag van de geschiedenis verdwenen namen als Gijs K'ller, Frits Koolhoven, Clement van Maasdijk en Jan Hilgers die de pionierstijd gezicht gaven. In plaats van het Kanaal of de Atlantische Oceaan over te vliegen stegen zij op van vliegkampen bij Gilzen-Rijen, Ede en Soesterberg. Voor het gretig toegestroomde publiek dat op speciale tribunes plaatsnam, gaven de vliegers, vaak voormalige autocoureurs, speciale demonstraties. Spannende tijden: nooit was zeker of de met leren kappen en grote stofbrillen getooide 'knotsgekke kerels in hun vliegende kratten' het er levend vanaf zouden brengen.
In de hangars van de Nederlandse Maatschappij voor Luchtvaart werden ook de eerste Nederlandse vliegmachines gebouwd. Men noemde het Soesterberg van de jaren tien en twintig daarom wel hotbed van de moderne techniek.
Ook na de overname van het terrein door de Staat der Nederlanden bleven de vliegacties voor het publiek toegankelijk. Vanaf theehuis Soesterdal' later afgebroken door de Duitsers ' waren de vliegshows van de Luchtvaartafdeling van het leger goed te volgen; tot de meer spectaculaire acties behoorde het afwerpen van ongeveer 60 kilo zware poppen aan parachutes, om het publiek kennis te laten maken met de techniek van het valschermspringen.  
Daarmee sloten de officieren aan bij de 19e-eeuwse traditie, toen het leger zich graag aan het volk toonde in bonte uniformen, met vaandelzwaaiers en spectaculair opgetuigde rijpaarden in formatie. Dat zou vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw veranderen toen 'het militair' zich langzaam terugtrok achter dichte bebossing en de hekwerken, wachttorens en bunkers hun opwachting maakten.
Voordeel was wel dat de natuur vrij spel kreeg: ongehinderd door de stampende voeten van de dagjesmens werd de vliegheide in bezit genomen door bijzondere korstmossen en kruiden, en zag men er nieuwe graslanden en bos ontstaan. Leeuweriken, zandhagedissen, buizerds en vleermuizen vonden een ongestoord onderkomen. Is het dan niet gek dat geen bioloog ooit gepromoveerd is op de relatie Koude Oorlog en biodiversiteit? Of zouden de implicaties van een dergelijk onderzoek ('zonder wapenwedloop geen soortenrijkdom') te confronterend zijn?


Close page