Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php on line 3

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php:3) in /home/thereceptor.nl/public_html/templates/item.php on line 21

Seksbom bezocht de Wolfhounds

Share on facebook Share on twitter
a A
Seksbom bezocht de Wolfhounds Jayne Mansfield bezoekt de mannen van de basis, 1957
— Paul KempersSaturday September 10 2011

Filmster Jayne Mansfield verraste de piloten in Soesterberg en omhelsde een F100-Super Sabre . Het was in de jaren dat de Koude Oorlog nog een tastbaar begrip was en vrouwen een dito zandloperfiguur hadden. La Mansfield bleek overtuigd pacifiste. ‘Oorlog is zo’n niet intelligente manier om je doel te bereiken.’


In het najaar van 1957 was de Amerikaanse filmster Jayne Mansfield in Nederland voor de promotie van de komedie Will Succes Spoil Rock Hunter? Haar uitdagende publieke optreden (‘When I'm 100 I'll still be doing pin-ups’) sloeg in als de spreekwoordelijke bom. Mansfield verrichte in kokerrok de aftrap van de voetbalwedstrijd Sparta-DOS (‘Met eigen ogen kon ik constateren dat er van de roemruchte borstomvang van Miss Jayne Mansfield geen centimeter gelogen was’, schreef Sparta-fan Jules Deelder), dronk champagne uit een klomp, danste op de bureautafels van de Telegraaf-redactie en verscheen op tv in gesprek met Wim Sonneveld.
‘Zodra een camera zich op haar richtte, wierp Mansfield ongegeneerd haar weelderige borsten en platinablonde lokken naar voren, en stelde haar lichaam tentoon’, berichtte de pers. Precies die kwaliteiten zullen de piloten en het personeel van het Amerikaanse 32ste squadron op prijs hebben gesteld, evenals de laconieke zelfspot waarmee de Playmate haar zelfgekozen rol van vamp, pin-up en tease vormgaf.
Hoewel Mansfields PR-toer door de Lage Landen en West-Duitsland een ware mediahausse ontketende, bleef haar aanwezigheid bij de piloten op de Heuvelrug buiten beeld, lijkt het. Was strikt militaire geheimhouding de oorzaak? (‘Geen vreemd persvolk op de basis!’) Een op een website gevonden foto is veelzeggend; ze toont  Mansfield verleidelijk leunend tegen de romp van een F100-Super Sabre straaljager: de perfect moderne symbiose van vrouw en machine, van kerosine fueled jet power en unabashed sex appeal. Een krachtig beeld, waar Nederland misschien nog niet klaar voor was; we spreken immers jaren vijftig, toen de revuehumor van Snip & Snap en het virtuoze, maar REM-slaap bevorderende gitaargetokkel van Eddy Christiani de toon zetten. ‘Beter van niet’ hebben de autoriteiten waarschijnlijk gedacht en hielden de foto onder de kurk.  
Wel klaar voor de altijd wat sleazy ogende ster was schilder/schrijver Jan Cremer, wiens avonturenroman Ik Jan Cremer in 1964 wereldwijd ophef veroorzaakte. Als persoonlijke bodyguard maakte hij in 1966 met La Mansfield (‘Miss Busto’) een grote toer langs de nachtclubs van Caracas, Bogotá, Rio de Janeiro en Panama City. Het staat allemaal sappig opgetekend in het derde deel van de Ik Jan Cremer-saga, waarin Cremer zijn soulmate schetst als seksgodin met gevoel voor humor (‘Heb jij het ooit op een strijkplank gedaan, Jan?’) en als door en door professionele theatervrouw met nooit eindigende geldingsdrang (‘Ik wil álles. Ik wil de hele wereld!’).
Een jaar na de tour met Cremer – gunstig voor beider publicity – overleed Mansfield bij een auto-ongeluk. Daarmee kwam een eind aan het leven van een vrouw die altijd in de spotlights wilde staan én nadacht over wat in zelfhulpboeken ‘de dingen van het leven’ wordt genoemd. De vliegers in Soesterberg zal ze er niet mee hebben lastig gevallen, maar oorlogvoeren leek dit icoon van het vrije Westen geen goed idee. ‘Oorlog is zo’n stomme, kinderlijke, dierlijke, onnadenkende, niet intelligente manier om je doel te bereiken’ vond ze. Waarvan akte.

Close page