Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php on line 3

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php:3) in /home/thereceptor.nl/public_html/templates/item.php on line 21

Fear Fest in de Zulu-hal

Share on facebook Share on twitter
a A
Fear Fest in de Zulu-hal
— Paul KempersSaturday September 10 2011

Dineren in de voormalige Local Control Bunker en dansen op de Kerosineheuvel:  stichting Soesterberg Party Style sluit aan bij het feestelijke verleden van het voormalige militaire terrein. 


Met het vertrek van de laatste Chinook- en Cougar-helikopter kwam een einde aan meer dan twee eeuwen militair gebruik van de Heuvelrug. Het begon met het de Franse generaal Marmont, die er in 1804 al een oefenterrein liet inrichten voor de Frans-Bataafsche troepen, het zogeheten Camp d'Utrecht. Na de proclamatie van het Koninkrijk in 1818 gebruikten ook de noordelijke Nederlanden de zandgronden bij Zeist voor grote oefeningen, waarvoor soms wel vijfduizend militairen acte de pr'sence gaven.
De 19e-eeuwse militaire exercities waren een openbare, feestelijke aangelegenheid, in tegenstelling tot de moderne tijd toen het terrein werd afgegrendeld voor publiek. Bij duizenden kwamen de bezoekers toegestroomd om de verrichtingen van de in fraaie uniformen uitgedoste soldaten te volgen. De oefeningen werden als een spektakel 'voor burgers en buitenlui' gepresenteerd en er heerste een kermisachtige sfeer. De voor de soldaten ingerichte (tenten)kampen heetten 'kampementen van plezier', waar volop werd gefeest: acrobaten, marketentsters, orgeldraaiers en 'harpendames' lieten hun instrumenten klinken, boeren en boerinnen dansten de hele avond en zongen uit volle borst liederen, ongehinderd door het 'dubbeld slaan' van de tong, zoals een geschiedschrijver in 1854 meldde. 'Burgerruiters en rijtuigen konden niet dan met meeste voorzichtigheid, zich eenen weg, door de van vrolijkheid opgewonden menigte, banen. Naar gelang men tot den avond naderde, werd ook de beweging grooter; rijen van verscheiden paren, met een Schiedams vest aan, gingen slingerend van den regter- naar den linkervleugel en omgekeerd'' Toen sprak men van 'dat schoone militaire toneel' nu zouden we het 'open dagen' of 'event' noemen.  

Verantwoorde herbeleving
Zou het niet aardig zijn om wat lang het 'terrein van de angst' werd genoemd in traditionele party style eer te bewijzen? Te denken valt aan dineren in een van de voormalige Local Control Bunkers, drum 'n bass-feesten op de Kerosineheuvel of wild kamperen bij de ingegraven Staghound MK III-tank, begeleid door rustgevende ambient dub-klanken.
Vanzelfsprekend zal de toegang tot dit alles niet makkelijk zijn; net zoals de chef van het  koudeoorlogdiner zijn receptuur geheim wenst te houden ('Ik zeg niets, maar geloof me: van angst trek ik een heel krachtige bouillon') zullen ook de overige Soesterberg Party Style-onderdelen gehuld gaan in geheimzinnigheid: wie er bij wil zijn moet moeite doen.
Intussen geeft de stichting Soesterberg Party Style richting aan alle wilde plannen en idee'n om het verleden van de vliegbasis feestelijk te eren. Ze wordt gerund door drie jonge kunstenaars, die aarzelen om zich bekend te maken. Na enig aandringen laten Herman, Appie en Gertrud alias 'de drie partymusketiers', weten afkomstig te zijn van de HKU-kunstacademie, waar ze een eigen afstudeerrichting ontwikkelden, 'guerilla party staging'. Een van hun grote voorbeelden is de Amerikaanse kunstenaar Allan Kaprow, die het publiek handelingen liet uitvoeren in zogeheten happenings of 'staged events'. Mannen en vrouwen mochten elkaar uitschelden en de T-shirts van het lijf rukken, auto's tot puin slaan met voorhamers of met grote ijsblokken een sculptuur bouwen ' dit alles om de afstand tussen kunst en kijker teniet te doen in een direct doorleefde ervaring, die ver af stond van de wereld van de keurig witgesausde kunstgalerie.
Ook het team van Soesterberg Party Style mikt op de directheid en zelfwerkzaamheid van het publiek. De stichting zal 'in alle stilte' de randvoorwaarden voor de partybeleving cre'ren, geheime aankondigingen verspreiden en buspendeldiensten op touw zetten. Eenmaal op het terrein beland is het aan de feestgangers om het verleden van Soesterberg als vliegbasis en militair oefenterrein in passende stijl te gedenken. Wat let ons om die traditie van vermaak op te pakken en er een hedendaagse draai aan te geven?

Paintball-bazooka
Kampvuren zullen branden, Glastonbury-achtige toestanden ontstaan; geruchten zullen de ronde doen over hoe je zenuwen op de proef worden gesteld tijdens de Fear Fest Night in de voormalige  Zulu-hal, de hangar waar straaljagers 24 uur per dag op alert stonden. En dan kan het gebeuren dat elfachtige spookverschijningen opdoemen aan de oostelijke rand van Camp New Amsterdam, waar ze hun gedecoreerde Wing Commander-vleugels laten fladderen, begeleid door de ijle klanken van Miles Davis' trompet' Bitches Brew' Darn that Dream' Vreeswekkend gehuil weerklinkt uit het voormalige waterbassin de Kozakkenput, waar niemand minder dan Reinbert de Leeuw zijn Soesterbergversie dirigeert van Allen Ginsbergs beroemde gedicht Howl, nu vertolkt door een roedel volwassen Ierse wolfshonden, de mascottes van het 32nd Tactical Squadron' Op de  betonnen muren van de Avionics-bunker doemt plots de projectie op van een als keizer Wilhelm II verklede Staatsbosbeheer-beambte die zijn bijl aan de wortel legt van een zieke eikenstrubbeboom, ter herinnering aan de oorlogszuchtige houthakker van het naburige Huis Doorn'
Soesterberg Party Style zal zich ook inspannen voor de terugkeer van het grootschalige  'spiegelgevecht', de schijngevechten die de militairen in de negentiende eeuw opvoerden bij Kamp Zeist ten overstaan van de Koninklijke familie. Met een beetje handig gebruik van sociale media moet het mogelijk zijn om honderden feestgangers op te roepen die samen zullen komen op de hei, in het bos en op de landingsbaan van de voormalige basis. Gekleed in extravagante militaire tenues zullen zij, voorzien van zachtplastic degens, nepgeweren en paintball-bazooka's op elkaar in hakken, begeleid door de opzwepende beats van DJ Spooky, de loeiende saxofoon van Benjamin Herman en de grommend-pacifistische ballades van SP-prominent en voormalig Raggende Manne-zanger Bob Fosko.
Net als in het echte leven zullen ook bij Soesterberg Party Style de meningen botsen en is niemand het met elkaar eens. Des te meer reden samen feest te vieren op een terrein waar voorheen de straaljagers unisono het ideologisch gelijk van een vijandbeeld uitdroegen.    


Close page