Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php on line 3

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/thereceptor.nl/public_html/lib/database2.inc.php:3) in /home/thereceptor.nl/public_html/templates/item.php on line 21

Looooove on the airbase

Share on facebook Share on twitter
a A
Looooove on the airbase
— Paul KempersFriday July 06 2012

Op 13 januari 1994 klommen de piloten van vliegbasis Soesterberg in hun kisten voor een laatste fly-by. De tijd was gekomen om afscheid te nemen van de bewoners van de Utrechtse Heuvelrug. Met de Koude Oorlog beëindigd, de Muur gevallen en een vrolijk dronken Boris Jeltsin aan het roer van de voormalige Sovjet-Unie, was de luchtruimverdediging van het Vrije Westen door de NAVO overbodig geworden. 

 

Terwijl de Amerikanen met donderend geweld hun F-15’s door het luchtruim joegen, pinkten sommigen van de vrouwelijke toeschouwers een traantje weg. Misschien dachten ze met weemoed terug aan de avonden in café Spitfire aan de Amersfoortseweg, waar de door Top Gun-achtige glamour omstraalde fly boys zich onder het wakend oog van de barvrouw kwamen ontspannen in de backroom, de jukebox op volle sterkte, een glas whisky in de hand en een gedecoreerde vliegeniersarm losjes om de heupen van een straalverliefde Hollandse schone. 


Tot de dag van vandaag spreken de verhalen over de relaties tussen de militairen van Air Base Soesterberg en de omwonenden tot de verbeelding. Dat het leven op de basis zich onttrok aan het zicht van de burgerwereld – het terrein was verboden gebied voor niet-bevoegden – droeg bij aan de fascinatie voor wat er gebeurde. 


Nu de vliegbasis tot geschiedenis is geworden en de voormalige start- en landingsbanen, shelters en kerosineopslagplaatsen zijn uitgeroepen tot monument van de Koude Oorlog, komen de verhalen los rond het voormalige ‘best bewaarde geheim van Nederland’: het tijdvak tussen 1954 en 1994, toen de piloten van het 32nd Tactical Fighter Squadron gelegerd waren op de hei van Soesterberg, met oplaaiende hartstochten, geheime verhoudingen en liefdesbaby’s tot gevolg.


In het tweede nummer van The Receptor – onderdeel van een kunstproject waarin Kaleb de Groot en Roosje Klap het verleden van de vliegbasis tot leven wekken* – krijgen de verhalen over de liefde en Soesterberg een plek. Het Looooove Issue verdicht op onnavolgbare wijze feite en fictie tot een hogere waarheid en werpt licht op liefdes’ dwaalwegen. Dan gaat het niet alleen over verloren liefdes of de betekenis van de uitspraak ‘all is fair in love and war’, maar ook over de eeuwige aantrekkingskracht van het uniform, de typologie van liefde in de vliegeniersfilm of oncontroleerbare passie, zoals neergeslagen in de brieven van Jack en Lara, de Romeo en Julia van Soesterberg. 


Als dit Looooove Issue iets duidelijk maakt, is het dit: liefde kruipt waar het niet gaan kan. Dwars door prikkeldraadversperringen, militaire gedragscodes en hindernissen heen. De oorlog mag Koud geweest zijn, de liefde was Heet – als de steekvlam in de uitlaat van een F-fifteen.

 

Paul Kempers, hoofdredacteur

 

* In 2013 zal de oudste vliegbasis van Europa als monument en natuurgebied toegankelijk zijn voor het publiek. In opdracht van Stichting Kunst Openbare Ruimte (SKOR) en CBK Utrecht ontwerpen Kaleb de Groot en Roosje Klap op het voormalige NAVO-grondgebied een officiersmess, een museale kroeg waar ‘alle verhalen rond Soesterberg’ gehoord, bekeken en gelezen kunnen worden. Bij het project verschijnt zes keer een themanummer van de krant The Receptor.

Close page